Darázsirtás, darazsak irtása Budapest és Pest megye.

Házi méhek, vadméhek

Vadméhek, házi méhek, poszméhek eltávolítása lakott területről.

Házi méhek befogása, méhész segítségével.

Problémás helyen fészkelő méhek ellen professzionális módszerekkel.

A poszméhek (földi méhek), valamint a házi méhek egyaránt hasznos élőlények, elsősorban a növények beporzása miatt.

Azonban gyakran fészkelnek az ember lakókörnyezetébe (például poszméhek a homokozóba,széldeszka résbe), ahol a jelenlétük nem kívánatos.

Ilyen esetben gyakran kerül sor a kényszerű kiirtásukra. Elrajzott házi méhek esetében a méhraj megmenthető, amennyiben fa ágán lógnak, esetleg redőnytokba telepednek be.

Azonban ha egy tűzfal hasadéka szolgál a méhraj rejtekhelyéül, onnan a méhész ritkán tudja előcsalogatni az anyát, vagyis a méhcsalád eltávolítása nem eredményes. Ekkor a kényszerű kiirtásuk lehetséges, melyet csak olyan esetekben vállalunk el, amikor a méhek az embert veszélyeztető helyen vannak.

méhek - poszméh

Elrajzott házi méhek befogása:

A házi méhek családjai május vége és június közepe között megerősödnek, kezdetét veszi az un. rajzási láz. A méhcsalád egy része (egy öreg anya vezetésével) kirepül a kaptárból, új élőhelyet keres magának. A méhészek ezt minden áron igyekeznek megakadályozni, de ez gyakran nem sikerül. Ilyenkor látjuk azt, hogy felhőként repülnek a méhek, majd letelepednek valahová.

Ha egy fa ágán pihennek meg, onnan egy méhész könnyedén be tudja gyűjteni a méhrajt. Azonban ha kémény, tűzfal, faodú vagy egyéb rejtekhelyre vackolnak be, rendkívül nehéz kicsalogatni őket.

Ezek a méhrajok ritkán támadnak, azonban a nagy számuk (több ezer méh is lehet egy rajban) miatt nem veszélytelenek.

A méhraj közrefogja a királynőt (helyesen anyát), védelmezi őt. Az anya felderítőket küld ki több irányba, hogy megfelelő búvóhelyet keressenek a méhraj számára. A visszatérő felderítők eltáncolják az anyának a felderített rejtekhely helyét, majd a legjobbnak vélt fészkelőhely irányába indul el a csapat. Ha a méhraj olyan helyet talál magának, mely élőhelyként megfelelőnek látszik (hézagos tűzfal, redőnytok, fának az odva) akkor tartósan ott is marad a méhraj. Az új helyen lépek építésébe és mézgyűjtésbe kezdenek. Több évig is adott helyen maradhat a méhcsalád.

méhek elrajzása

Információ és megrendelés gombnyomásra:

Hívjon minket bizalommal hétköznapokon 7:30-22:00-ig, vagy hétvégén 8:00-20:30-ig.

Budapesten ingyenes kiszállással!

Méhek irtása fa odúban

Elvadult, nyúlós költésrothadással fertőzött házi méhek irtása, fa odvából.

Darazsak és méhek is gyakran költöznek be korhadt fák odvába, esetleg harkály vájta odúba. A felvételen egy méhraj irtása látható. Az elkóborolt házi méhek egy fertőző méhbetegségtől (nyúlós költésrothadás) sújtott területen lévő fába fészkeltek be. Ezen méhrajok irtása mindenképpen indokolt, az egészséges méhcsaládok védelme érdekében. Rovarirtó porozószer befújatásával a méhrajok, poszméh kolóniák és darázsfészkek is biztosan kiirthatóak. Méhraj irtást és poszméh irtást csak olyan helyen vállalunk, ahol veszélyeztethetik az emberek testi épségét (óvodák, játszóterek).

FONTOS! Egészséges, befogható méhcsaládokat nem irtunk. Kizárólag fertőző, beteg családok esetében vállalunk ilyen munkát. Minden egyéb esetben méhészt küldünk a méhcsaládok befogására.

  • Méhraj befogása 20.000 Ft

    Budapesten, lakossági megrendelés esetén. Fáról maximum 4 m magasságig.

  • Méhraj irtás, poszméh irtás 26.000 Ft

    Házi méh vagy poszméh irtása rejtett, zugokban, zárlatos területeken.

  • Kiszállási díj 0 Ft

    Budapesten és közvetlen közelében kiszállási díj nincs.

darázsirtás - méhirtás - méhraj befogás

Kérdések és válaszok, méhraj megjelenéssel kapcsolatosan:

Egyelőre semmit. Meg kell várni, hogy a méhraj leül-e valahová, vagy tovatűnik. Sokan ilyen esetben lázas telefonálásba kezdenek, de mire tárcsáz és felveszi valaki a telefont, a méhek már nincsenek is ott.

Hívjon ismerős méhészt a méhek elszállítására, vagy hívja cégünket.

A méhek rajzása a házi méhek természetes szaporodási folyamata. A méhrajok kirepülésének oka (némi leegyszerűsítéssel) a kaptár túlzsúfolt állapota. Április és május hónapokban, amikor a méhcsaládok jól fejlődnek, egyszer csak kicsinek találják a kaptárat, és az öreg anya a méhek egy csoportjával odébbáll, új élőhelyet keres magának. Lényegében a méhcsalád osztódik a rajzással. A régi élőhelyen (kaptárban) egy új anya vezetésével élnek tovább a méhek, az elvándorolt méhraj pedig új helyet keres magának. Ha a fa ágán csüngő méhraj csak pihenni szállt le, 1-2-3 napon belül tovarepül, végleges rejtekhelyet keres magának.

A helyi méhész általában ingyenes (valószínűleg az ő méheiről van szó), távolabbról érkező méhésznek az üzemanyagát és idejét bizonyosan ki kell fizetni.

A méhészek minden módon akadályozni próbálják a méhrajzást, de nem mindig sikerül nekik. Nem tehetőek felelőssé a méhészek, hiszen a méhek természetébe kódolva van a rajzás. Annyit meg kell viszont jegyeznünk, hogy a másodállásban méhészkedőknél sokkal gyakoribb a rajzás, mivel nem tudnak időben beavatkozni a folyamatokba. A profi méhészek esetén a rajzásgátlás eredményesebben működik.

Jellemzően 10-20e Ft-os áron tudunk méhészt küldeni Pest megyében. Mindenképpen érdeklődjön telefonon, mert néhány kérdésből pontosan meg tudjuk mondani, hogy lehetséges-e a méhek elszállítása, vagy a kényszerű irtásuk szükséges.

Pest megyében több méhésszel is napi kapcsolatban vagyunk, olyan embert küldünk aki közel van Önhöz és éppen van szabad kapacitása méhraj befogásra.

Sajnos a méhrajok közel azonos időben repülnek ki több méhészetből is, és a méhészek a saját méheik rajzásának akadályozásával küszködnek. A több éves kapcsolat miatt cégünk megbízott méhészei prioritásban végzik a tőlünk érkező felkéréseket. Ennek ellenére előfordul, hogy csak a következő napra tudnak szabad kapacitást biztosítani a méhrajok begyűjtésére.

Ha egy mód van rá, a méheket nem pusztítjuk el. A méhraj befogható, elszállítható abban az esetben, ha a raj teljes egészében látszik (lógnak egy fa ágán). Azonban ha hozzáférhetetlen zugba (például tűzfal hasadéka) vették be magukat, akkor csak a méhek irtása lehetséges. Érdemes mérlegelni ilyen esetben, hogy a méhek zavarnak-e valakit azon a helyen – ha nem zavaró a jelenlétük akkor nem muszáj elpusztítani őket.

Nem javasoljuk a méhek ilyen módon való háborgatását. A több ezer példány esetleges támadása bárki számára halálos lehet.

A méhraj nem eltávolítható az ilyen hozzáférhetetlen zugokból. Várni kell pár napot, van rá esély hogy a méhek nem találják megfelelőnek az életteret és odébbállnak. Ha viszont pár nap múlva is ott vannak, akkor már nem mennek tovább. Ilyen esetben a kényszerű kiirtásuk jöhet csak szóba, mely porozógépes befújatással végzünk. A méhek irtása egész éves garanciával történik.

Redőnytokból csak a méhek irtását vállaljuk el. Több akadály lehet ugyanis, mely megakadályozná a méhész által való begyűjtésüket: ha redőnyszekrény belülről nem szerelhető (a modern típusok ilyenek), illetve ha a méhek a redőnyszekrény felett egy beépítési hézagban tanyáznak. Ezen buktatók legtöbbször csak a helyszínen derülnek ki, és a méhész dolgavégezetlenül (és üres kézzel) távozik.

Semmi ok az aggodalomra. A méhek elpusztultak a rejtekhelyükön, azonban az irtás pillanatában gyűjtögető példányok a visszatérésük után egy maradék rajba álltak össze. Ez egy életképtelen formáció, a méhek 2-3 napon belül elpusztulnak.

Ez esetben vissza fogunk menni, és a méhek eltávolítását újra elvégezzük. Ez természetesen teljesen ingyenes lesz.

Ha szakszerű, biztonságos darázsirtást, méhbefogást szeretne Budapesten vagy Pest megye területén, akkor jó helyen jár!

Egyszeri kezeléssel, kiszállási díj nélkül! Tárgyévi garanciát adunk!