Vadméhek, házi méhek, poszméhek eltávolítása lakott területről.
Házi méhek befogása, méhész segítségével.
Problémás helyen fészkelő méhek ellen professzionális módszerekkel.
Információ és megrendelés: 06-70/363-8179 vagy 06-20/3638-286

A poszméhek (földi méhek), valamint a házi méhek egyaránt hasznos élőlények, elsősorban a növények beporzása miatt.
Azonban gyakran fészkelnek az ember lakókörnyezetébe (például poszméhek a homokozóba), ahol a jelenlétük nem kívánatos.
Ilyen esetben gyakran kerül sor a kényszerű kiirtásukra. Elrajzott házi méhek esetében a méhraj megmenthető, amennyiben fa ágán lógnak, esetleg redőnytokba telepednek be. Azonban ha egy tűzfal hasadéka szolgál a méhraj rejtekhelyéül, onnan a méhész ritkán tudja előcsalogatni az anyát, vagyis a méhcsalád eltávolítása nem eredményes. Ekkor a kényszerű kiirtásuk lehetséges, melyet csak olyan esetekben vállalunk el, amikor a méhek az embert veszélyeztető helyen vannak.

Elrajzott házi méhek befogása:

A házi méhek családjai május vége és június közepe között megerősödnek, kezdetét veszi az un. rajzási láz. A méhcsalád egy része (egy öreg anya vezetésével) kirepül a kaptárból, új élőhelyet keres magának. A méhészek ezt minden áron igyekeznek megakadályozni, de ez gyakran nem sikerül. Ilyenkor látjuk azt, hogy felhőként repülnek a méhek, majd letelepednek valahová.
Ha egy fa ágán pihennek meg, onnan egy méhész könnyedén be tudja gyűjteni a méhrajt. Azonban ha kémény, tűzfal, faodu vagy egyéb rejtekhelyre vackolnak be, rendkívül nehéz kicsalogatni őket.

Méhek ellen

Ezek a méhrajok ritkán támadnak, azonban a nagy számuk (több ezer méh is lehet egy rajban) miatt nem veszélytelenek.
A méhraj közrefogja a királynőt (helyesen anyát), védelmezi őt. Az anya felderítőket küld ki több irányba, hogy megfelelő búvóhelyet keressenek a méhraj számára. A visszatérő felderítők eltáncolják az anyának a felderített rejtekhely helyét, majd a legjobbnak vélt fészkelőhely irányába indul el a csapat. Ha a méhraj olyan helyet talál magának, mely élőhelyként megfelelőnek látszik (hézagos tűzfal, redőnytok, fának az odva) akkor tartósan ott is marad a méhraj. Az új helyen lépek építésébe és mézgyűjtésbe kezdenek. Több évig is adott helyen maradhat a méhcsalád.

Kérdések és válaszok, méhraj megjelenéssel kapcsolatosan:

“Itt kering egy nagy felhőnyi méhraj az udvarom felett. Mit csináljak?”
Egyelőre semmit. Meg kell várni, hogy a méhraj leül-e valahová, hagy tovatűnik. Sokan ilyen esetben lázas telefonálásba kezdenek, de mire tárcsáz és felveszi valaki a telefont, a méhek már nincsenek is ott.

“Leültek a méhek, a fa ágán lógnak, mint egy nagy zacskó. Mi a teendő?”
Hívjon ismerős méhészt a méhek elszállítására, vagy hívja cégünket.

“Miért pont az én házamnál telepedett le a méhraj?”
A méhek rajzása a házi méhek természetes szaporodási folyamata. A méhrajok kirepülésének a méhlakás zsúfoltsága. Április és május hónapokban, amikor a méhcsaládok jól fejlődnek, egyszer csak kicsinek találják a kaptárat, és az öreg anya a méhek egy csoportjával odébbál, új élőhelyet keres magának. Lényegében a méhcsalád osztódik a rajzással. A régi élőhelyen (kaptárban) egy új anya vezetésével élnek tovább a méhek, az elvándorolt méhraj pedig új helyet keres magának. A fa ágon csüngő méhraj csak pihenni szállt le, 1-2-3 napon belül tovarepül, végleges rejtekhelyet keresnek maguknak.

“A méhész ingyen fogja elvinni a méheket?”
A helyi méhész általában ingyenes (valószínűleg az ő méheiről van szó), távolabbról érkező méhésznek az üzemanyagát és idejét bizonyosan ki kell fizetni.

“A méhész a hibás hogy elszöktek a méhei?”
A méhészek minden módon akadályozni próbálják a méhrajzást, de nem mindig sikerül nekik. Nem tehetőek felelőssé a méhészek, hiszen a méhek természetében kódolva van a rajzás. Annyit meg kell viszont jegyeznünk, hogy a másodállásban méhészkedőknél sokkal gyakoribb a rajzás, mivel nem tudnak időben beavatkozni a folyamatokba. A profi méhészek esetén a rajzásgátlás eredményesebben működik.

“Ha önök küldenek méhészt a méhek elszállítására, az mennyibe kerül?”
Jellemzően 10.000Ft-os áron tudunk méhészt küldeni Pest megyében. Mindenképpen érdeklődjön telefonon, mert néhány kérdésből pontosan meg tudjuk mondani, hogy lehetséges-e a méhek elszállítása, vagy a kényszerű irtásuk szükséges.

“Én Gödöllőn lakom, ide is küldenek méhészt ha méhraj van a kertemben?”
Pest megyében több méhésszel is napi kapcsolatban vagyunk, olyan embert küldünk aki közel van Önhöz és éppen van szabad kapacitása méhraj befogásra.

“Hivtam a méhbefogás miatt egy csomó méhészt, fel sem veszik a telefont, vagy ha igen akkor nem jönnek ki.”
Sajnos a méhrajok közel azonos időben repülnek ki több méhészetből is, és a méhészek a saját méheik rajzásának akadályozásával küszködnek. A több éves kapcsolat miatt cégünk megbízott méhészei prioritásban végzik a tőlünk érkező felkéréseket. Ennek ellenére előfordul, hogy csak a következő napra tudnak szabad kapacitást biztosítani a méhrajok begyűjtésére.

“Mitől függ hogy méhészt küldenek, vagy az önök rovarirtó cége fog érkezni irtani?”
Ha egy mód van rá, a méheket nem pusztítjuk el. A méhraj befogható, elszállítható abban az esetben, ha a raj teljes egészében látszik (lógnak egy fa ágán). Azonban ha hozzáférhetetlen zugba (például tűzfal hasadéka) vették be magukat, akkor csak a méhek irtása lehetséges. Érdemes mérlegelni ilyen esetben, hogy a méhek zavarnak-e valakit azon a helyen – ha nem zavaró a jelenlétük akkor nem muszáj elpusztítani őket.

“Nem akarok fizetni. Inkább légpuskával lövöm  őket vagy lelocsolom őket vízzel, úgy majd elmennek”
Nem javasoljuk a méhek ilyen módon való háborgatását. A több ezer példány esetleges támadása bárki számára halálos lehet.

“Berepültek a méhek a tetőgerenda és fal közötti hézagba, ott tobzódnak. Mi a teendő?”
A méhraj nem eltávolítható az ilyen hozzáférhetetlen zugokból. Várni kell pár napot, van rá esély hogy a méhek nem találják megfelelőnek az életteret és odébbállnak. Ha viszont pár nap múlva is ott vannak, akkor már nem mennek tovább. Ilyen esetben a a kényszerű kiirtásuk jöhet csak szóba, mely porozógépes befújatással végzünk. A méhek irtása egész éves garanciával történik.

“Nem tudom hogy méhek vagy darazsak költöztek be a sufniba, de házilagos darázsirtás lenne az elképzelésem.”
Házilagos darázsirtás csak kisméretű darázsfészek esetén javasolt, nem darázscsípés allergiás ember kivitelezésében.
Házilag végzett darázsirtás munkákról készítettünk egy összeállítást, szakszerűtlen kivitelezésben (vicces videók).

“A méhek benne vannak a redőnytokban. Lehetséges hogy méhész eltávolítja őket onnan, vagy ki kell irtani őket?”
Redőnytokból csak a méhek irtását vállaljuk el. Több akadály lehet ugyanis, mely megakadályozná a méhész által való begyűjtésüket: ha redőnyszekrény belülről nem szerelhető (a modern típusok ilyenek), illetve ha a méhek a redőnyszekrény felett  egy beépítési hézagban tanyáznak. Ezen buktatók legtöbbször csak a helyszínen derülnek ki, és a méhész dolgavégezetlenül (és üres kézzel) távozik.

“Tegnap voltak nálam, vadméhek irtása ügyében. A tűzfalban volt egy lyuk, azt fújták be. Ott nem mozognak, de egy csomó méh ott ücsörög a lyuk mellett.”
Semmi ok az aggodalomra. A méhek elpusztultak a rejtekhelyükön, azonban az irtás pillanatában gyűjtögető példányok a visszatérésük után egy maradék rajba álltak össze. Ez egy életképtelen formáció, a méhek 2-3 napon belül elpusztulnak.

“Mi van, ha a méhek nem pusztulnak el a lyukban, így a méhek irtása nem eredményes?”
Ez esetben vissza fogunk menni, és a méhek eltávolítását újra elvégezzük. Ez természetesen teljesen ingyenes lesz.