Darázsirtás, darázsfészek eltávolítás házfalból.

Német darazsak gyakran fészkelnek be hézagos szerkezetekbe, könnyűszerkezetes házfalakba is. A videón egy ilyen darázsirtás történik, a darazsak teljesen uralmuk alá vették a házat, a lakótérbe betörő darazsak miatt a lakók ki is költöztek onnan. A falban egy 13 emeletes darázsfészek volt, melyet eltávolítottunk.

Ilyen rejtett helyeken lévő darázsfészek irtása csak professzionális védőruhában lehetséges. Bármilyen házilagos vagy barkács módszerrel történő darázsirtás életveszélyes lehet. Egy ilyen darázsfészekben több ezer darázs is élhet.

Darázsirtás redőnytokból.

Német darázs és lódarázs egyaránt gyakran fészkel be redőnytokba. A darazsak ezt az élőhelyet egy jól védett fa odunak tekintik, a darázsfészek anyaga teljesen kitölti a redőnytok belső részét. Az első jel a feltűnően erős darázs invázió szokott lenni az ablak előtt, majd a redőnyt egyszerűen nem lehet le-fel húzni, hiszen a darazsak fészke teljesen kitölti a teret, rögzíti a dobot és rajta a redőnyt. Nem ritkán a lakótérbe is betörnek, hiszen a gurtni becsatlakozásnál lévő hézag bejutási pont a lakás felé. A szobában felkapcsolt világítás pedig garantáltan bevonzza a darazsakat a térbe. Ilyen esetben nem tűr halasztást a darázsirtás. Külső darázsirtó porozószeres befújatás után a darázsfészek eltávolítása is megtörténik. Belső fedőlapos redőnytokok (régi szerkezetek) esetén a darázsfészek eltávolítását minden esetben elvégezzük. Új és külső redőnytoknál a darázsfészek benn marad, azonban a darázsirtó por elpusztítja a teljes kolóniát.

Darázsirtás padláson, nagyméretű darázsfészek.

Családi házak padlására, a födém szigetelésre minden darázsfaj előszeretettel fészkel. Itt az időjárástól védett, kedvező helyet találnak a fészekrakásra. Az aktuális évtől és élőhelytől függően a darázsfészek akár felnőtt ember méretű is lehet a nyár végére. Az ilyen darázsfészek megközelítése teljes darázsirtó védőruha nélkül mindenki számára (nem csak allergiásoknak) életveszélyes. A sötét padláson jellemzően lámpával botorkál az ember, nem sejtve hogy a lámpa fényére a darazsak tömegesen indulnak el, védelmezze a fészket. Ha a videón látható darázsfészekhez hasonló szürke gombócot lát a padláson, ne próbálja meg leszedni vagy eltávolítani, hívjon darázsirtó szakembert. A videón egy ilyen látható fészek felszámolására irányuló darázsirtó művelet látható. A darázsirtó por elpusztítja a fészket védelmező dolgozókat, ezt követően megtörténik a fészek szétrombolása majd eltávolítása.

Darazsak irtása és méhek irtása fa oduban.

Darazsak és méhek is gyakran költöznek be korhadt fák odvába, esetleg harkály vájta oduba. A felvételen egy méhraj irtása látható. Az elkóborolt házi méhek egy fertőző méhbetegségtől (nyúlós költésrothadás) sújtott területen lévő fába fészkeltek be. Ezen méhrajok irtása mindenképpen indokolt, az egészséges méhcsaládok védelme érdekében. Rovarirtó porozószer befújatásával a méhrajok, poszméh kolóniák és darázsfészkek is biztosan kiirthatóak. Méhraj irtást és poszméh irtást csak olyan helyen vállalunk, ahol veszélyeztethetik az emberek testi épségét (óvodák, játszóterek).