Ügyfeleink gyakori kérdései darázsirtás témakörben.
” A darázsirtó válaszol “

Április van, rajzanak a darazsak a tető körül. Ki tudnak jönni darazsat irtani?

A darázsirtás nem indokolt áprilisban. A megtermékenyített nőstény darazsak most ébredtek fel a téli hibernált állaputokból, a téli rejtekhelyükről kirepülnek, új helyet keresnek fészekrakásra. Azonban ilyenkor ezer helyet megvizsgálnak, házról házra majd résről résre szálldosnak.
Ezt sajnos nem tudjuk megakadályozni, teljesen értelmetlen ilyenkor a darázsirtás.

De nálunk biztosan van darázsfészek, tavaly is ott voltak a darazsak ahol most is szálldosnak...

A termékeny nőstény darazsak valószínűleg azon helyeken szálldosnak, ahol a múlt években már kialakultak darázsfészkek, mivel azok a legjobb fekvésű fészkelőhelyek. Azonban a darazsak nem fészkelnek régi fészekbe, minden évben új fészek építésébe kezdenek.
Tehát áprilisban még nem lehetséges hatékony darázsirtást végezni.

A szomszédom hívott áprilisban darázsirtót, befújták a falakat darázsirtó szerrel. Akkor ez hogy is van?

A szomszéd kidobta a pénzét az ablakon. A hatékony darázsirtás minden esetben a darázsfészekre irányul, egyéb helyeket értelmetlen fújni.
Valószínűleg egy gátlástalan darázsirtó cég volt kinn, aki látszatmunkát végezve pénzt vett fel a ház körbepermetezéséért.
A darazsak pedig kinevették ezt a próbálkozást.

Akkor mikor hívjam magukat darazsat irtani? Májusban telefonálhatok?

Az áprilisban lázas fészekrakóhely keresésben lévő darazsak májusra kiválasztják a legjobb helyeket. Ekkor a darázsfészek építésébe és peterakásba kezdenek, közben a kültér felé alig mozognak. Júniusra aztán a petékből kifejlődő dolgozó darazsak kezdenek ingázásba a kültér és a darázsfészek között, ekkor már lehet darazsat irtani. A darázsfészekből kirepülő, majd oda visszaszálló darazsak mutatják a fészek helyét.
Ez júniustól előbb ritkán történik, nem ritkán azonban csak a nyár közepére alakulnak ki darázsfészkek. A lényeg az, hogy ne kössük konkrét időponthoz a darázsirtás igényét, célszerűbb a probléma (látható darázsfészek vagy rejtett darázsfészek) megjelenésekor intézkedni.
Ha a megrendelő rá tud mutatni látható fészekre (vagy rejtett fészek berepülési pontjára) akkor a darázsirtás elvégezhető.

Ha kirakok darázscsapdát tavasszal, az segít a darazsak távoltartásában?

Sajnos nem. A tavaszi nőstény darazsak fészkelőhely után kajtatnak, a táplálékszerzés ilyenkor háttérbe szorul.
A fellógatott darázscsapda csak véletlenszerűen fog 1-2 példányt csapába ejteni. A darázscsapda nyári időszakban komoly mennyiségű darazsat képes fogni, azonban a darazsak fészkének elpusztítása nélkül a fészekben újabb és újabb generáció fog kifejlődni, vagyis szélmalomharc a darazsak csapdázása. Hatékony darázsirtás kizárólag a fészkelőhelyek elpusztításával értelmezhető.

Kapható a boltokban mű darázsfészek. Az elriasztja a darazsakat?

Tapasztalataink alapján sajnos pénzkidobás ez is, többször láttunk már kiakasztott mű darázsfészek közvetlen közelébe darazsakat.

Hogyan tudom megakadályozni a darazsak befészkelését?

A búvóhelyek megszüntetése, a ház résmentesítése nagyban képes csökkenteni a darazsak befészkelésének esélyét. Például a ház falának és tetőszerkezetének találkozása a német darázs tipikus befészkelési helye. Az évek múlásával hézagok és rések keletkezhetnek itt, melyet rugalmas tömítőanyaggal érdemes megszüntetni. A fészekrakóhely után kajtató német darázs így nem talál kedvező rejtekhelyet magának, és így máshol fog fészket rakni. Ezzel a résmentesítéssel csökkenteni lehet a befészkelés esélyét, sajnos azonban a német darázs még így is fészkelhet olyan helyekre, melyek elszigetelése nem megoldható. Tipikusan ilyen hely a redőnytok, mely kedvelt fészkelőhely, és az eltömése nem megoldható, hiszen akkor a redőny sem lenne működőképes. Ezen rejtekhelyeken csak a darázs befészkelést követő célzott darázsirtás segít.

A redőnytokba való darázs befészkelést nem lehet megakadályozni?

A redőnytok darázsirtása akár megelőző jelleggel is lehetséges, porozószeres befújatással. Ez egy jól kezelhető, tartós jelleggel védhető zug. Ennek ellenére sem javasoljuk a prevenciós darázsirtást, ugyanis nem törvényszerű hogy adott évben a redőnytokba fészkeljenek. Ha megelőző jelleggel levédjük a redőnytokot, attól még a darázs befészkelhet például egy földlyukba, egy korhadék fa odvába, vagy éppen a konyhai elszívó szellőzőjébe, lábazati hézagba, vagy egyéb rejtekhelyre. Tippünk: Várja meg hogy befészkelnek-e a darazsak, ha igen akkor látni fogja hogy hová fészkeltek, és egy célzott darázsirtás megszünteti a problémát. Ne feledje: rejtett helyen lévő darázsfészek irtását egész éves garanciával vállaljuk.

Tél van, most látom hogy egy óriási darázsfészek van a padlásomon. Leszedhetem biztonságosan?

A darázsfészekben élő darázs kolónia hazánkban egy évig aktív. A fagyok beköszöntével a dolgozó darazsak elpusztulnak, a fészek elnéptelenedik. A megtermékenyített nőstények azonban a fészek környezetében megbújnak, testük hibernált állapotban túléli a telet. Ezek lesznek tavasszal a fészkelő anyák. A darázsfészek eltávolítása önmagában nem indokolt, hiszem az csak egy műemlék már. Viszont a darászfészek környezetének irtószeres kezelése célszerű, mert ezzel a darázsirtó módszerrel lehet csökkenteni a tavasszal feléledő (és fészekrakóhelyet kereső) nőstény darazsak számát.Tehát javasoljuk, hogy vegye igénybe télen is szakszerű darázsirtó szolgáltatásunkat.

A társasházunk oldalfalában, nagyon rossz helyen van egy szellőző. Ott rajzanak a darazsak. Vállalják a darázsirtást?

Természetesen. Ipari alpinista megbízottunk bevonásával, lehetetlennek látszó helyeken is vállaljuk a darázsirtást.

A sima darázsirtás mennyibe kerül Pest megyében?

Látható darázsfészek irtása 15.000Ft, rejtett darázsfészek vagy sok látható fészek esetén 20.000Ft a darázsirtás költsége. Kiszállási díjat nem számítunk fel.

Nálunk már volt egy darázsirtó cég, de nem tudta kiirtani a darazsakat egy lábazati résből. Mi a garancia, hogy maguk ki tudják irtani?

Cégünk minden határozott támadáspontú darázsgóc irtására teljes garanciát vállal. Ha nem tűnnek el teljesen a darazsak, a korrekciós darázsirtás ingyenes lesz. Kiszállási díjat sem kérünk, az újbóli ékezésünk önnek egy fillérjébe sem fog kerülni. Bízunk a darázsirtó munkánk minőségében.

Társasházban lakom, tele van nyáron minden darázzsal. Vállalják a darázsirtást?

Nem. Csak határozott helyre befészkelt darazsak irtását tudjuk elvállalni. Ha például befészkelnek egy redőnytokba, szellőzőbe, földlyukba, szekrénybe stb. Ezen konkrét helyeken végzett darázsirtás esetén garanciát is vállalunk automatikusan. Azonban a hatékony darázsirtás kizárólag határozott támadáspontú munkát jelenthet. A “mindenhol vannak darazsak” sajnos nem elég számunkra, pontos támadáspont szükséges.

Nem Pest megyében lakom. Kifizetem a benzint, kijönnek darazsat irtani 200km-re?

Nem. Kizárólag Pest megyében dolgozunk, itt vállalunk egész éves garanciát a munkáinkra. Nagy távolságban végzett darázsirtás kockázatos vállalás lenne számunkra, mivel lehet hogy az év során ingyen kellene visszamennünk a darázsirtó megrendelés távoli címére. Ezt a kockázatot nem tudjuk beleárazni a távoli darázsirtás megrendelésekbe.

Sok apró darázsfészek van a padláson. Vállalják a darázsirtást? Jár az éves garancia?

A darázsirtást vállaljuk, a padláson látható valamennyi darázsfészek hatékony irtását elvégezzük. Azonban az egész éves darázsirtó garancia csak pontos pontban elvégzett darázsirtásra érvényesíthető (például falrés, szellőző, fa odu, redőnytok), padlástéren sok apró fészek kezelésére nem érvényes. Az elvégzett darázsirtás természetesen hatékony lesz, azonban az irtás pillanatában meglévő darázsfészkek irtását tudjuk elvégezni. A nyár folyamán alakulhat ki új darázsfészek a padláson, mely a garancia fogalmába nem tartozik bele. Azonban pontos pontban elvégzett darázsirtás esetén (például lódarazsak irtása a fürdőszobai szellőzőből) egész évben ingyen megyünk vissza korrekcióra, amennyiben darázs fészkel be a kezelt helyre.