Figyelem!
Az alább látható videók szakszerűtlen, kontár módon történő darázsirtó barkácsolások láthatóak. Elrettentő példaként, valamint szórakoztatás céljából mutatjuk be őket.
Nem javasoljuk az ilyen jellegű darázsirtó próbálkozásokat.

Darázsirtás házilagos módszerei: darázsirtó porszívó. 🙂

A videón látható házi darázsirtó módszer igen fifikás logikára vall. A darázsfészekből induló-érkező darazsakat a porszívó csöve beszippantja, majd a porzsákba üríti őket. A darázs kolónia létszáma látványosan csökkenthető a módszerrel, azonban a darázsfészek érintetlenül marad, benne a nőstények újabb és újabb petéket raknak le. Továbbá a porszívó sem folyamatos darázsirtó üzemre tervezett, a készülék előbb romlik el, mint a darazsak elfogynának.

Darázsirtás házilag: szobai ventilátorral 🙂

A darazsak befészkeltek a hézagos téglafalba. A házi darázsirtó szerekkel való fújkodás eredménytelennek bizonyult. A ház tulajdonosa kínjában egy szobai ventilátort üzemelt be a darázsfészek berajzási pontjához, ezzel nagy tömegben mészárolva le az induló és érkező darazsakat. A darázsirtás eredménytelenségét ez esetben is az okozta (a porszívós darázsirtáshoz hasonlóan), hogy a darázsfészek a falban érintetlen marad, újabb és újabb példányok kelnek ki a fészekből. A darazsak egy része rá is jött a turpiszságra, ezért kerülő úton közelítette meg a darázsfészek bejáratát. 

Házilagos lódarázsirtás disznópörzsölővel. 😉

Tulajdonképpen hatékony darázsirtás kivitelezését láthatjuk. Két dolgot jegyeznénk meg: az úriembernek óriási szerencséje volt, hogy a darázsfészekbe visszatérő lódarazsak nem szúrták össze. A másik pedig az, hogy a lódarazsak fészke tipikusan padlásokon, tűzveszélyes anyagok közelében található. Könnyen magunkra gyújthatjuk az egész házat egy ilyen akció közben. Ezért senkinek nem javasoljuk disznópörzsölővel végzett darázsirtást.

Darázsirtás házi módszerei: ház felgyújtása. 🙂 🙂

Hőseink a ház bepucolása közben akadályba ütköztek. Német darazsak fészkeltek be a fal és tető találkozásánál lévő nyílásba, többször megszúrták a mellettük dolgozó munkásokat. Ők ezt megelégelték és tüzet gyújtottak a lábazatnál. A ház megsínylette a mutatványt, a darázsirtás azonban eredménytelen lett. A darázsfészekben benn lévő példányok érintetlenül maradtak, továbbá a kinn lévők is, csak amíg füstölt a máglya addig nem tértek vissza a fészekbe. A darázsirtás mesterei később purhabos eltöméssel próbálkoztak, azonban a darazsak újabb és újabb lyukat rágtak a kültér felé, sőt a lakótér felé is utat törtek az eltömések hatására. A házi darázsirtás ilyen módszerei garantáltan eredménytelenek, csak kárt okoznak.

Darázsirtás házilag: darázs befogó egység. 

A videón egy méhrajok begyűjtésére szolgáló egység látható, mely kóbor háziméh rajok begyűjtésére szolgál. Darázsirtás céljára azonban alkalmatlan, mivel a darázsfészek rejtett helyen van, ezért csak a dolgozó példányok közül tud bizonyos mennyiséget elfogni. A darázsirtás minden esetben eredménytelen, ha a darázsfészek elpusztítása nem történik meg.

Darázsirtás házilag – jól beöltözve. 🙂

Egy nagyméretű német darázs fészek a tárgya a videón látható házilagos darázsirtásnak. Az ötletes házilagos darázsirtó védőruha sajnos kevésnek bizonyult a fészküket védelmező német darazsak ellen. A bátor darázsirtó próbálkozás vége újra a megfutamodás lett.